Mój Play: Autorski test telefonu LG KU800 + FAQ - Mój Play

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Autorski test telefonu LG KU800 + FAQ

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317
  • Rejestracja Sun, 30 Sep 07
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 04 October 2007 - 16:29

LG KU800 Chocolate

W skład zestawu wchodzi:
:arrow: telefon
:arrow: bateria litowo-jonowa o pojemności 1000 mAh
:arrow: ładowarka
:arrow: instrukcja obsługi
:arrow: kabel USB
:arrow: płyta CD ze sterownikami
:arrow: zestaw słuchawkowy z pilotem i mini-jackiem
:arrow: karta pamięci microSD 512MB wraz z adapterem
:arrow: breloczek do czyszczenia ekranu

Pierwsze wrażenie i wygląd:
Telefon bardzo elegancki i stylowy. Obudowa wykonana z dobrej jakości połyskliwego plastiku. Znajdziemy także srebrne elementy, które znakomicie komponują się z czernią. Podobnie jest z rubinowym podświetlenie klawiszy dotykowych. Wymiary telefonu to 94.6x45.6x17.1 mm, a jego waga - 98 g. Z boku obudowy, po lewej stronie, znajdziemy: wejście na ładowarkę, klawisze głośności oraz czytnik kart pamięci. Z kolei z prawej strony do użytku mamy trzy klawisze: przycisk służący do rozłączania rozmów, podświetlenia ekranu oraz do uruchomienia odtwarzacza MP3.

Jakość rozmów:
Podobna jak do wszystkich nowych telefonów - rozmówca słyszy nas dobrze, podobnie jak my rozmówcę. Jakość rozmów zmniejsza się przy korzystaniu z zasięgu trzeciej generacji (UMTS), wtedy słychać wyraźne opóźnienia w docieraniu dźwięku. W telefonie jest wbudowany zestaw głośnomówiący, lecz do dyspozycji mamy także zestaw słuchawkowy - jakość rozmów korzystając z niego jest chyba najlepsza - znakomicie słyszymy rozmówcę. Warto również wspomnieć, że aparat ten obsługuje połączenia video, jednak nie miałem możliwości ich przetestować.

Wyświetlacz:
Dwucalowy wyświetlacz w tym telefonie jest bardzo dobrej jakości. Jego rozdzielczość to 320x240 pix. Wyświetla 256 tysięcy kolorów, co jest obecnie normą. Wyświetlacz ma jednak także wady - podczas pracy na słońcu, bardzo trudno jest odczytać informacje wyświetlane. Kolejny plus to możliwość regulacji podświetlenia ekranu - od 40 do 100%.

Klawiatura:
Kilka zdań należy poświęcić klawiaturze dotykowej. Jak wspomniałem wcześniej klawiatura jest podświetlana na rubinowy kolor, który bardzo dobrze komponuje się z czernią obudowy. Klawiszy dotykowy jest dziewięć: klawisze kierunkowe, klawisz potwierdzenia, klawisz odbierania połączeń, klawisz C, służący do przechodzenia do poprzedniego menu oraz dwa klawisze funkcyjne. Na początku, użytkując telefon, bardzo trudno jest obsługiwać te klawisze, jednak po kilku dniach wprawy staje się to dla nas bajecznie łatwe i przyjemne. Oprócz klawiatury dotykowe, mamy do dyspozycji także klawiaturę alfanumeryczną (12 standartowych klawiszy). Mimo, iż leżą one blisko siebie nie sprawia to trudności w pisaniu SMSów, gdyż klawisze są duże i nie ma problemu z trawieniem na nie. Dla efektów wizualnych, producent zrobił z nich coś na wzór szachownicy. Są to na przemian klawisze połyskliwe i matowe.

Bateria:
Jest to ogniwo litowo-jonowe o pojemności 1000mAh, co w porównaniu z innymi telefonami wypada dość dobrze. Baterii tej nie trzeba formować. Mimo, że pojemność jest duża, bateria wcale nie wystarcza na długo. Przy dość intensywnym używaniu i włączonej oszczędności baterii, telefon wytrzymuje ok. 24 godzin.

Menu:
Do wyboru mamy dwa typy menu: listę i tzw. siatkę, która jest dużo wygodniejsza. Na początku opiszę siatkę. Jej wymiary to 3x4, co łącznie daje 12 ikonek. Są to (zaczynają od lewej): Rozrywka, Playnet (gdyż do telefonu zostało wgrane oprogramowanie PlayMobile), Muzyka, Aparat, Wiadomości, Multimedia, Terminarz i narzędzia, Kontakty, Połączenia, Play (menu kary SIM), Wideorozmowa, Ustawienia. Obsługa menu jest intuicyjna.

Kontakty:
W pamięci telefonu możemy zapisać 500 kontaktów, co z pewnością wystarcza dla przeciętnego użytkownika. Do jednego kontaktu możemy dodać dość dużo informacji: nazwę kontaktu, numer telefonu komórkowego, domowego, telefon do biura, pager, faks lub ustawić opcję ogólne. Kolejne pole, które możemy wypełnić, to adres e mail. Do użycia mamy też wiele innych opcji - m. in. przypisanie obrazu lub dźwięku dzwonka do osoby.

LG KU800, podobnie jak każdy obecny model na rynku, obsługuje wiadomości tekstowe i multimedialne. Wiadomość SMS nie może przekroczyć 1000 znaków, a wiadomość MMS – 300 kb. Ciekawym rozwiązaniem jest ustawienie opcji: wysyłaj kilka SMSów, jako MMS. Warto wspomnieć, że z tego telefonu można wysyłać również wiadomości elektroniczne, czyli e-maile.

Terminarz i narzędzia:
Do użycia mamy tu kilka podstawowych, a zarazem przydatnych opcji. Są to: alarmy (budzik), kalendarz, zadania, notatki, kalkulator, konwerter, czas globalny oraz dyktafon.

Komunikacja z komputerem i innymi urządzeniami:
Telefon można podłączyć do komputera, zarówno przez kabel USB, jak i Bluetooth. Jeśli posiadamy czytnik kart pamięci, dane można przesyłać bezpośrednio na kartę. Z innymi urządzeniami możemy łączyć się jedynie za pomocą Bluetooth. Portu podczerwieni w tym telefonie nie ma. Za pomocą „niebieskiego kła” możemy wysyłać dane wszelkiego typu, oprócz gier i aplikacji (chyba, że są to pliku .jar).

Pamięć:
Czekoladka posiada 60MB pamięci wbudowanej, którą możemy rozszerzyć za pomocą kart pamięci microSD do 1GB włącznie. Do zestawu dołączona jest karta pamięci 512MB.

Multimedia:
Telefon ten jest wyposażony w odtwarzacz MP3. Pliki, które jest w stanie odtworzyć, to MP3, ACC. Jakość w pełni nie zadowala użytkownika. Według niektórych odtwarzana muzyka jest zbyt cicha.

Aparat:
LG Chocolate wyposażono w aparat cyfrowy o matrycy 2.0Mpix. Zdjęcia możemy robić jedynie za pomocą klawisza dotykowego OK, brakuje tutaj klawisza z boku obudowy. Do ustawienia mamy tutaj kilka opcji – jakość zdjęć, podświetlenie (lampa błyskowa), seryjne zdjęcia, zbliżenie, jasność, balans bieli, tryb nocny, zdjęcia z ramką, samowyzwalacz (3, 5 i 10 sek.), efekty (czarno-biały, sepia, negatyw, brak) oraz lustro. Zdjęcia robione tym telefonem są dobrej jakości. Możliwe jest również kręcenia filmów o rozdzielczości 240x320pix.

Wady i zalety:
+ ciekawy wygląd
+ duży wyświetlacz
+ duża pamięć wbudowana
+ wideorozmowy

- słabo widoczny wyświetlacz w słońcu
- delikatna obudowa (szybko się rysuje)
- słaba jakość MP3
- kiepska bateria

Czytelników proszę o ocenienie mojego testu.
Informuję, że pod postem możecie również zadawać pytania, na które z chęcią odpowiem - nazwijmy to FAQ :)

1. Pytanie> Jakie słuchawki pasują do tego telefonu?
Odpowiedź> Do tego telefonu pasuje większość standartowych słuchawek (3,5 mm), które należy podłączyć przez tzw. mini-jacka.

2. Pytanie> Czy to normalne, że klawiatura alfanumeryczna przestała mi świecić po kilku dniach?
Odpowiedź> Jest to wada fabryczna tego modelu. Może to również ujemnie wpływać na czas czuwania telefonu. Swój telefon proszę oddać do serwisu.

3. Pytanie> Jaka karta pamięci może współpracować z tym telefonem?
Odpowiedź> Karty pamięci współpracujące z tym telefonem to karty microSD o maksymalnej pojemności 1GB (wg producenta).

4. Pytanie> Jak poprawnie skonfigurować ustawienia Java w tym telefonie?
Odpowiedź>
Nazwa profilu: (dowolna)
Tryb połączenia: TCP z proxy
Adres IP: 10.10.25.5
Port Proxy: 8080
Punkt dostępu: WAP

5. Pytanie> Czy do LG KU800 istnieją jakieś motywy?
Odpowiedź> Niestety, nie.

6. Pytanie> Jaki jest domyślny kod zabezpieczający?
Odpowiedź> Domyślny kod zabezpieczający to: 0000.

7. Pytanie> Czy ten telefon odtwarza pliki .mp4?
Odpowiedź> Telefon odtwarza tego typu pliki.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   DaNTe Ikona

• Wyrywacz
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 4245
  • Rejestracja Thu, 10 May 07
  • Miejscowość:Rybnik/Dzimierz
  • Zainteresowania:to i tamto....i jeszcze to
  • Operator:PLAY
  • Telefon:komórkowy, paletka
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 04 October 2007 - 17:06

Cytat

+ ciekawy wygląd

Mi akurat sie ten wyglad nie podoba....zalezy od gustu....a o gustach sie nie dyskutuje :)
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 04 October 2007 - 17:12

A co z testem? Może być? :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   albatros Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 389
  • Rejestracja Wed, 07 Mar 07
  • Miejscowość:Warszawa
  • Zainteresowania:Nowe technologie, ezoteryka, informatyka, PLAY
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Samsung Avila
  • Taryfa:One Play
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 04 October 2007 - 18:28

BarthezzLodz napisał:

Baterii tej nie trzeba formatować.

Taki mały błąd. Baterie się formuje.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 04 October 2007 - 18:30

Już poprawiłem, dzięki :)
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   popek Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja Thu, 16 Aug 07
  • Miejscowość:Czikago

Napisano 05 October 2007 - 13:04

BarthezzLodz napisał:

- delikatna obudowa (szybko się rysuje)

Łącząc to z brakiem możliwości wymiany obudowy to jest największa wda tego telefonu :/
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Arek Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 28
  • Rejestracja Wed, 08 Aug 07
  • Miejscowość:Malbork

Napisano 11 October 2007 - 17:38

nie ma telefonu idealnego
mi tam sie nie rysuje ale nie widze tego :P
może wystarczy wyciągnąć papier ścierny z kieszeni? <lol>
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   soczek Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 32
  • Rejestracja Fri, 06 Jul 07
  • Miejscowość:Nowy Sącz

Napisano 11 October 2007 - 18:48

Ciekawy jestem czy padnie Ci podświetlenie jak wielu osobom padało ;-) Dlatego nie kupowałem tego telefonu, chociaż mi się podobał.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   popek Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja Thu, 16 Aug 07
  • Miejscowość:Czikago

Napisano 11 October 2007 - 20:24

Arek napisał:

może wystarczy wyciągnąć papier ścierny z kieszeni? <lol>

Nie no takiego hardcore to on nie ma ;)
Zrobię coś z tą obudową albo i nie zrobię i wymienie go na na najlepszy telefon na świecie n5300 :D
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 12 October 2007 - 06:51

soczek napisał:

Ciekawy jestem czy padnie Ci podświetlenie jak wielu osobom padało ;-) Dlatego nie kupowałem tego telefonu, chociaż mi się podobał.

Padło. Wymienili jakieś dwa tygodnie temu ;)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   soczek Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 32

Napisano 12 October 2007 - 20:50

BarthezzLodz napisał:

soczek napisał:

Uff... To dobrze, że nie kupiłem tego telefonu wtedy, bo wynika że to niezła lipa jest pod tym względem.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 13 October 2007 - 09:35

soczek napisał:

BarthezzLodz napisał:

soczek napisał:

Uff... To dobrze, że nie kupiłem tego telefonu wtedy, bo wynika że to niezła lipa jest pod tym względem.

Może i pod tym względem tak, ale czy podświetlenie jest aż tak ważne? Poza tym wymienili mi je w ciągu tygodnia :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Arek Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 28
  • Rejestracja Wed, 08 Aug 07
  • Miejscowość:Malbork

Napisano 13 October 2007 - 11:47

mi padło po miesiącu użytku ale nie oddałem bo nie chce mi sie do nich jechać :P i potem jeszcze odebrać
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   soczek Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 32

Napisano 13 October 2007 - 15:10

BarthezzLodz napisał:

soczek napisał:

BarthezzLodz napisał:

soczek napisał:

Może i pod tym względem tak, ale czy podświetlenie jest aż tak ważne? Poza tym wymienili mi je w ciągu tygodnia :)

Słyszałem, że skutkiem tego padu podświetlania, jest padanie baterii ;-)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 13 October 2007 - 17:56

soczek napisał:

BarthezzLodz napisał:

soczek napisał:

BarthezzLodz napisał:

soczek napisał:

Słyszałem, że skutkiem tego padu podświetlania, jest padanie baterii ;-)

Może i małym. Bateria, przynajmniej mnie, trzyma trochę dłużej.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   kenny198p Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • Rejestracja Fri, 10 Aug 07
  • Miejscowość:Chojnice

Napisano 16 October 2007 - 12:14

BarthezzLodz napisał:

LG KU800 Chocolate

W skład zestawu wchodzi:
...
:arrow: bateria litowo-jonowa o pojemności 1000 mAh
...

a czy bateria nie jest przypadkiem litowo-polimerowa :?:
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 16 October 2007 - 14:08

Na baterii jest to trochę dziwnie opisane:
Lithium-Ion Polymer Battery
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   mała555 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Sun, 21 Oct 07
  • Miejscowość:Tychy

Napisano 21 October 2007 - 19:55

co do słabej jakości mp3 i bateri to nieprawda. mam ten telefon od miesiąca i jakośćmp3 jest bardzo wysoka( wyższa niż w nokii) a bateria działa długo. Poza tym długość działania bateri zależy od intensywności użytkowania tego telefonu. Jeśli ktoś cały dzień słucha na mim mp3 to oczywiste jest to że bateria zbyt długo nie wytrzymie
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 22 October 2007 - 14:35

mała555 napisał:

co do słabej jakości mp3 i bateri to nieprawda. mam ten telefon od miesiąca i jakośćmp3 jest bardzo wysoka( wyższa niż w nokii) a bateria działa długo. Poza tym długość działania bateri zależy od intensywności użytkowania tego telefonu. Jeśli ktoś cały dzień słucha na mim mp3 to oczywiste jest to że bateria zbyt długo nie wytrzymie

Jakość MP3 jest lepsza niż w Nokii? No chyba żart! Ciekawe z jaką Nokią porównywałaś... Porównując dwa telefony, w podobnej półce cenowej (LG KU800 i Nokia 5300), jakość w Nokii jest o wiele lepsza, podobnie jak w Sony Ericssonach. Poza tym, to ile trzyma bateria, jak wspomniałaś, zależy od intensywności użytkowania. Mnie (MP3 słucham około półtorej godziny, rozmawiam mniej-więcej 10 min., gram w gry JAVA, piszę kilka SMSów) trzyma maksimum dwa dni. Nie jest to imponujący wynik.
Może zapytam się o jakość Twojego głośniczka. Słuchając muzyki na max. nie słyszysz 'warczenia'? Nie uważasz, że słuchając muzyki w dołączonych do zestawu słuchawkach, jest ona za cicha?
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   promieniowanie Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 45
  • Rejestracja Mon, 13 Aug 07
  • Miejscowość:Szczecin

Napisano 03 November 2007 - 13:44

Czy te słuchawki w LG KU800 to sa w koncu na 2,5 czy 3,5mm ? bo chcialbym sobie zamnowic na allegro jakies lepsze a przede wszystkim wygodniejsze, polecacie jakies konkretne ?
0

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3