[LG KU250] Problem z mikrofonem
Napisano 07 September 2007 - 12:44
jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem tego telefonu, oczywiście w Play, i mam problem z działaniem mikrofonu. Otóż osoby z którymi rozmawiam słabo słyszą albo w ogóle nie słyszą mojego głosu. W necie znalazłem podobny przypadek (innego użytkownika lg) , więc oddałem telefon do serwisu w nadziei, że wymienią mi mikrofon. Jednak tak się nie stało. Tel odebrałem we środę, w karcie gwarancyjnej napisali mi "wymiana oprogramowania i kalibracja" (tylko czego?), przetestowałem go i wszystko było ładnie pięknie. Dziś okazało się, że problem powrócił, znowu mnie nie słychać. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Można coś z tym zrobić samemu czy znowu muszę oddać tel do serwisu? <przecież nie będę się wydzierał do mikrofonu!>
PS. Nie mam trochę zaufania do tych serwisantów, bo wersja oprogramowania została taka sama (a niby coś tam wymieniali), a ponadto mój brat już drugi raz oddał do serwisu swojego KU800 z trzeszczącym głośnikiem, bo za pierwszym razem nic nie zaradzili. Porażka :/
Napisano 02 October 2007 - 22:02
Napisano 03 October 2007 - 09:53
DaNTe napisał:
Moj aparat oddalem do serwisu w czwartek. Nikt mnie nigdy nie slyszal, cos bylo slychac dopiero gdy sie wydzieralem do sluchawki :/
Raczej nie jest to problem mikrofonu - dyktafon nagrywa poprawnie. Inny problem z tym aparatem to to, ze dzwiek z odtwarzacza MP3 na sluchawkach jest znacznie za cichy.
Co do kilkukrotnego oddania aparatu do naprawy z powodu mikrofonu - prawo konsumenckie pozwala chyba na wymiane aparatu na podstawie rekojmi? Jezeli zaden KU250 nie dziala poprawnie, powinno dac sie wymienic na inny model.
Pytanie do sprzedawcow Play: czy komus udalo sie juz z powodu niedzialajacego w tym modelu mikrofonu oddac ten telefon i dostac inny model - chociazby z oferty LG?
Napisano 04 October 2007 - 20:32
DaNTe napisał:
Ja mogę raczej powiedzieć, że tylko czasami mam normalnie, czyli dobrze mnie słychać, a przeważnie ludzie mnie nie słyszą. Ogólnie z tego powodu dzwonię bardzo rzadko (wolę sms'y), ale jak już rozmawiam to tylko przez zestaw słuchawkowy, bo to jedyny sposób na dogadanie się. Większość moich znajomych mam w Orange i tylko mały % mnie słyszy na tyle, żeby rozumieć co mówię. Ostatnio pilnie musiałem zagadać z kolegą, który ma tel w Erze i okazało się, że słyszał mnie głośno i wyraźnie (a przynajmniej nie mówił za każdym razem CO!?!?!). Taka moja luźna teoria: Może ten tel źle współpracuje z siecią Orange? Cholera wie...
Napisano 10 October 2007 - 21:05
lothalev napisał:
Niestety nie ma już czegoś takiego jak rękojmia. Jest tylko "niezgodność towaru z umową" oraz zwiększona odpowiedzialność sprzedawcy. Jednak masz rację - po 3 naprawach (nieudanych) tej samej usterki możesz domagać się wymiany na egzemplarz nowy, pozbawiony wady. Ważne co w karcie wpiszą. Często wpisują np.
1. Wymiana oprogramowania.
2. Wymiana mikrofonu.
3. Kalibracja ustawień telefonu.
Niby usterka ta sama, ale różne naprawy i nie możesz na tej podstawie domagać się nowego.
Ja mam ku250 i działa poprawnie. Nikt nie narzeka
Za to u żony w N6280 odbiorca rozmowy nie słyszy jej wogóle (czasami). SIM w orangutanie. Może to orange coś mota? Do jakich sieci tak macie?
Napisano 10 October 2007 - 22:13
misioooo napisał:
Za to u żony w N6280 odbiorca rozmowy nie słyszy jej wogóle (czasami). SIM w orangutanie. Może to orange coś mota? Do jakich sieci tak macie?
Siec nie ma tu znaczenia - probowalem ta sama karte SIM w innych aparatach (zreszta moje KU250 jest teraz w serwisie, zobaczymy czy dadza rade naprawic...) i zadnych problemow z rozmowami nie ma. W KU250 to typowa wada - pisza tez o niej na forach zagranicznych.
Napisano 10 October 2007 - 22:51
DaNTe napisał:
Może jakieś sprzężenie było lub zwarcie i dlatego rozmówca nie słyszał? Choć to rzeczywiście dziwne... Może pani z portierni wypisywała kartę i nie rozróżniła głośnika od mikrofonu, hehe
Napisano 11 October 2007 - 09:02
Pozdrawiam Wszystkich w PLAY-u i użytkowników LG KU250.
Napisano 11 October 2007 - 10:13
blazej-nowak1 napisał:
Nie wiem, czy czytales moje posty powyzej - problem z glosnoscia rozmow nie wystepuje z zadnym innym aparatem, tylko w KU250. I to nie tylko u nas sa z nim takie problemy, uzytkownicy zagraniczni tez klna na ten telefon z lewej i prawej - jest po prostu fabrycznie spaprany.
Co do oprogramowania, zdaje sie ze wszyscy w PL maja KU250_V10a - ale jest to wersja Playowa - popsuli np. skroty w ekranie glownym - nie mozna dostac sie latwo ani do profili, ani do ulubionych; w sofcie niebrandowanym czegos takiego nie ma.
W sieci na zagranicznych stronach mozna tez znalezc wzmianki o KU250-V10c, mimo twierdzenia Play, ze 10a jest najnowszym oprogramowaniem...
Napisano 12 October 2007 - 07:12
Cytat
U mnie zdarzyło się to tylko 1 raz jak już wcześniej wspomniałem więc nic złego o tym telefoniku nie mogę powiedzieć czyżby trafił mi się telefon bez wady??? A co do skrótów na pulpicie to faktycznie mogłoby się dać je zmienić ale ja wcale z nich nie korzystał za bardzo.
Cytat
Napisano 12 October 2007 - 18:28
Ja też mam 10a softa - wszystko działa poprawnie jak na razie.
Szybko dostać się do profili? Nie ma sprawy. Ja to robię tak:
OK -> 3 -> 1(normalny) lub 2(milczy) lub 3(tylko wibra). Łącznie z wyłączeniem tego menu (czerwona słuchawka) to 4 kliknięcia aby wybrać profil. Chyba dosyć szybko?
Oczywiście za możliwość konfiguracji klawiszy funkcyjnych (lewy i prawy) nie pogniewałbym się. Jak za tę cenę - telefon jest bombowy!
Napisano 13 October 2007 - 19:16
misioooo napisał:
Szybko dostać się do profili? Nie ma sprawy. Ja to robię tak:
OK -> 3 -> 1(normalny) lub 2(milczy) lub 3(tylko wibra). Łącznie z wyłączeniem tego menu (czerwona słuchawka) to 4 kliknięcia aby wybrać profil. Chyba dosyć szybko?
Oczywiście za możliwość konfiguracji klawiszy funkcyjnych (lewy i prawy) nie pogniewałbym się. Jak za tę cenę - telefon jest bombowy!
Jestes tym jednym z niewielu szczesliwcow. Po co mi telefon, z ktorego nie moge dzwonic (nikt mnie nie slyszy...). Ciekawe, czy dadza rade naprawic (aktualnie nadal jest w serwisie).
Profile? Nokia i SE ma wybor profilu wlacznikiem telefonu - dla mnie bardziej logiczne i latwiejsze w uzyciu.
A KU250 robil na mnie wrazenie calkiem fajnego telefonu, dlatego go kupilem (mial mi zastapic odtwarzacz MP3). Niestety, odtwarzacz w tym aparacie jest niewygodny w uzyciu (chociaz funkcja losowego odtwarzania dziala dobrze) i jest za cichy (na standardowych sluchawkach na ulicy muzyki nie slychac w ogole, na sluchawkach od KU800 jest lepiej, ale wciaz za cicho...).
Generalnie telefon chyba troche przereklamowany. Chociaz gdyby poprawili kilka upierdliwych bledow (prawdopodobnie mozliwe do zrobienia w software aparatu) bylby wygodny w uzyciu.
Aha, jeszcze bateria. Bez wzgledu na sposob uzytkowania, trzyma ok. 2 dni. Bardzo szybko rozladowuje sie tez przy rozmowach telefonicznych. To nie jest normalne, bo KU250 ma byc glownie _telefonem_, a ta glowna funkcja dziala w nim jednak nie najlepiej :/
Napisano 13 October 2007 - 20:42
Muzyka - też chyba masz coś nie tak, bo u mnie całkiem głośno daje na słuchawkach i zaskakująco dobrze gra na głośniczku!
Podejrzewam, że jakaś cała partia ma wadę fabryczną. Może procesor dźwięku nie ten teges? (bo mikrofon, muzyka... - wszystko z dźwiękiem).
Napisano 14 October 2007 - 21:33
nei od dziś wiadomo ze samsungi i lg sie sypą na potęge, zwłaszcza z ku800 były problemy, dlatego je wycofano.
bratu bede teraz oddawał z400 bo sie aparat spieprzył, jakieś śmieszne rzeczy w ogóle sie z nim dzieją. ja mam k530 i wszystko śmiga, super telefon.
pozdrawiam
Napisano 14 October 2007 - 21:50
malik napisał:
Skad ten pomysl? Slyszales o DSP (digital signal processor)? To wlasnie uklad zajmujacy sie w telefonie obrobka obrazu i dzwieku. Dlatego tez nie da sie w KU250 na raz uruchomic odtwarzacza mp3 i zrobic zdjecia - pokaze sie komunikat, ze procesor sygnalowy jest zajety.
Przedmowca moze miec racje - mozliwe, ze wyszla seria KU250 z trefnymi ukladami DSP, a moze z trefnym wzmacniaczem audio...?
Napisano 15 October 2007 - 10:15
Jak ktoś nie ma pojęcia o elektronice i układach jakie w telefonie siedzą to proszę nie pisać, że "nie ma czegoś takiego"
Nie jestem pewien, ale w KU250 może być jakiś układ filtrujący, który wywala szumy z otoczenia. Jak żona do mnie dzwoniła z tramwaju to przez 2-3s słyszałem rozmowy i hałas tramwaju. Potem jakby rozmowa ciut przycichła i zero szumów i hałasu - czyściutki głos rozmówcy tylko. Może to to jest przyczyną?
Napisano 16 October 2007 - 07:54
Powiedzieli, ze opieprzyli serwis i odeslali telefony do glownego oddzialu LG na Polske. Wyglada na wade produkcyjna, ktorej nie da sie naprawic. Moze wymienia na inny telefon? (KU311, ew. KU800 ?)

Logowanie