Mój Play: [LG KU250] Problem z mikrofonem - Mój Play

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[LG KU250] Problem z mikrofonem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Pavel Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Fri, 07 Sep 07
  • Miejscowość:Sokółka

Napisano 07 September 2007 - 12:44

Witam,
jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem tego telefonu, oczywiście w Play, i mam problem z działaniem mikrofonu. Otóż osoby z którymi rozmawiam słabo słyszą albo w ogóle nie słyszą mojego głosu. W necie znalazłem podobny przypadek (innego użytkownika lg) , więc oddałem telefon do serwisu w nadziei, że wymienią mi mikrofon. Jednak tak się nie stało. Tel odebrałem we środę, w karcie gwarancyjnej napisali mi "wymiana oprogramowania i kalibracja" (tylko czego?), przetestowałem go i wszystko było ładnie pięknie. Dziś okazało się, że problem powrócił, znowu mnie nie słychać. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Można coś z tym zrobić samemu czy znowu muszę oddać tel do serwisu? <przecież nie będę się wydzierał do mikrofonu!>

PS. Nie mam trochę zaufania do tych serwisantów, bo wersja oprogramowania została taka sama (a niby coś tam wymieniali), a ponadto mój brat już drugi raz oddał do serwisu swojego KU800 z trzeszczącym głośnikiem, bo za pierwszym razem nic nie zaradzili. Porażka :/
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaskaaa Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Rejestracja Wed, 26 Sep 07
  • Miejscowość:zamość

Napisano 02 October 2007 - 20:30

obawiam sie ze mam ten sam problem:( telefon kupilam w niedziele(10.09.07) i tak samo osoby ktore do mnie dzwonia slabo mnie slysza:(wiec dolaczam sie do Twojej prosby o pomoc...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   DaNTe Ikona

• Wyrywacz
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 4245
  • Rejestracja Thu, 10 May 07
  • Miejscowość:Rybnik/Dzimierz
  • Zainteresowania:to i tamto....i jeszcze to
  • Operator:PLAY
  • Telefon:komórkowy, paletka
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 02 October 2007 - 22:02

Powiem wam ze nie jestescie sami. Mam juz jednego klienta ktory z tego powodu 2 razy (a moze juz i 3) oddawal telefon na serwis ktory tylko kalibruje telefon i wgrywa nowy soft wiec pewnie jeszcze nie wiedzia co jest grane albo nie maja sprawnych mikrofonow. Tylko powiedzcie mi czy macie tak za kazdym razem czy czasami gdyz moj klient ma tak czasami
Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   lothalev Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60
  • Rejestracja Wed, 03 Oct 07
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 03 October 2007 - 09:53

DaNTe napisał:

Powiem wam ze nie jestescie sami. Mam juz jednego klienta ktory z tego powodu 2 razy (a moze juz i 3) oddawal telefon na serwis ktory tylko kalibruje telefon i wgrywa nowy soft wiec pewnie jeszcze nie wiedzia co jest grane albo nie maja sprawnych mikrofonow. Tylko powiedzcie mi czy macie tak za kazdym razem czy czasami gdyz moj klient ma tak czasami

Moj aparat oddalem do serwisu w czwartek. Nikt mnie nigdy nie slyszal, cos bylo slychac dopiero gdy sie wydzieralem do sluchawki :/

Raczej nie jest to problem mikrofonu - dyktafon nagrywa poprawnie. Inny problem z tym aparatem to to, ze dzwiek z odtwarzacza MP3 na sluchawkach jest znacznie za cichy.

Co do kilkukrotnego oddania aparatu do naprawy z powodu mikrofonu - prawo konsumenckie pozwala chyba na wymiane aparatu na podstawie rekojmi? Jezeli zaden KU250 nie dziala poprawnie, powinno dac sie wymienic na inny model.

Pytanie do sprzedawcow Play: czy komus udalo sie juz z powodu niedzialajacego w tym modelu mikrofonu oddac ten telefon i dostac inny model - chociazby z oferty LG?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Pavel Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Fri, 07 Sep 07
  • Miejscowość:Sokółka

Napisano 04 October 2007 - 20:32

DaNTe napisał:

Tylko powiedzcie mi czy macie tak za kazdym razem czy czasami gdyz moj klient ma tak czasami

Ja mogę raczej powiedzieć, że tylko czasami mam normalnie, czyli dobrze mnie słychać, a przeważnie ludzie mnie nie słyszą. Ogólnie z tego powodu dzwonię bardzo rzadko (wolę sms'y), ale jak już rozmawiam to tylko przez zestaw słuchawkowy, bo to jedyny sposób na dogadanie się. Większość moich znajomych mam w Orange i tylko mały % mnie słyszy na tyle, żeby rozumieć co mówię. Ostatnio pilnie musiałem zagadać z kolegą, który ma tel w Erze i okazało się, że słyszał mnie głośno i wyraźnie (a przynajmniej nie mówił za każdym razem CO!?!?!). Taka moja luźna teoria: Może ten tel źle współpracuje z siecią Orange? Cholera wie...
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   misioooo Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 477
  • Miejscowość:Wrocław
  • Telefon:HTC Trinity, HTC Touch Dual
  • Taryfa:Inna
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 10 October 2007 - 21:05

lothalev napisał:

Co do kilkukrotnego oddania aparatu do naprawy z powodu mikrofonu - prawo konsumenckie pozwala chyba na wymiane aparatu na podstawie rekojmi?

Niestety nie ma już czegoś takiego jak rękojmia. Jest tylko "niezgodność towaru z umową" oraz zwiększona odpowiedzialność sprzedawcy. Jednak masz rację - po 3 naprawach (nieudanych) tej samej usterki możesz domagać się wymiany na egzemplarz nowy, pozbawiony wady. Ważne co w karcie wpiszą. Często wpisują np.
1. Wymiana oprogramowania.
2. Wymiana mikrofonu.
3. Kalibracja ustawień telefonu.

Niby usterka ta sama, ale różne naprawy i nie możesz na tej podstawie domagać się nowego.

Ja mam ku250 i działa poprawnie. Nikt nie narzeka ;)
Za to u żony w N6280 odbiorca rozmowy nie słyszy jej wogóle (czasami). SIM w orangutanie. Może to orange coś mota? Do jakich sieci tak macie?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   lothalev Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60

Napisano 10 October 2007 - 22:13

misioooo napisał:

Ja mam ku250 i działa poprawnie. Nikt nie narzeka ;)
Za to u żony w N6280 odbiorca rozmowy nie słyszy jej wogóle (czasami). SIM w orangutanie. Może to orange coś mota? Do jakich sieci tak macie?

Siec nie ma tu znaczenia - probowalem ta sama karte SIM w innych aparatach (zreszta moje KU250 jest teraz w serwisie, zobaczymy czy dadza rade naprawic...) i zadnych problemow z rozmowami nie ma. W KU250 to typowa wada - pisza tez o niej na forach zagranicznych.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   DaNTe Ikona

• Wyrywacz
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 4245
  • Rejestracja Thu, 10 May 07
  • Miejscowość:Rybnik/Dzimierz
  • Zainteresowania:to i tamto....i jeszcze to
  • Telefon:komórkowy, paletka
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 10 October 2007 - 22:19

KU250 ktore przyjmowane bylo u nas na serwis juz wrocilo i zgadnijcie co wymienili..........glosnik :shock:
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   misioooo Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 477

Napisano 10 October 2007 - 22:51

DaNTe napisał:

zgadnijcie co wymienili..........glosnik

Może jakieś sprzężenie było lub zwarcie i dlatego rozmówca nie słyszał? Choć to rzeczywiście dziwne... Może pani z portierni wypisywała kartę i nie rozróżniła głośnika od mikrofonu, hehe ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   blazej-nowak1 Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 206
  • Rejestracja Sat, 08 Sep 07
  • Miejscowość:KOŁO/ Wielkopolska
  • Zainteresowania:Gry, muzyka, popijanie w cieniu piwka :-)
  • Telefon:HTC 7 Mozart 8GB; Samsung S5620 (MONTE)+4GB microSD,
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 11 October 2007 - 09:02

To jest trochę dziwne ale według mnie to są po prostu zakłucenia w sieciach. Raz mi się zdarzyło że mnie słabiej było słychać ale to w kuru stałem i jeszcze koło nadajnika Orange a odnośnie Orange to mogę powiedzieć że wydaje mi się że to jest po prostu wina przeciążenia na łączach w nadajnikach albo w centrali. Głównie dlatego że np. Taki PLUS ciągnie do siebie klientów a nie ma żadnego pojęcia że ich cały system niedługo się zwali i znów przez 2 dni PLUS będzie mógł nas w dup.. pocałować bo będzie :"SIEĆ zajęta" lub " Sieć niedostępna" Albo głuchy telefon co się coraz częściej w PLUSIE zdarza. Więc moim zdaniem (a sam LG KU 250) jest to głównie wina zakłóceń i zbyt dużego odciążenia sieci danego użytkownika do którego się dzwoni. Najwięcej problemów ma PLUS później jest Era a na samym końcu Orange i PLAY. A co ciekawe podam wam ciekawostkę ostatnio chyba z 4 dni temu PLUS od rana do południa nie maił zasięgu tak samo sami Swoi a co ciekawe Play na nadajnikach PLUSa działał :-) Dziwne co nie i wszystko działało SMS i rozmowy a PLUs oczywiście zwalił się :-) A i mam jeszcze jedno pytanie jaką macie wersję oprogramowania?? Ja mam: KU250_V10a.

Pozdrawiam Wszystkich w PLAY-u i użytkowników LG KU250.
Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   lothalev Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60

Napisano 11 October 2007 - 10:13

blazej-nowak1 napisał:

A co ciekawe podam wam ciekawostkę ostatnio chyba z 4 dni temu PLUS od rana do południa nie maił zasięgu tak samo sami Swoi a co ciekawe Play na nadajnikach PLUSa działał :-) Dziwne co nie i wszystko działało SMS i rozmowy a PLUs oczywiście zwalił się :-) A i mam jeszcze jedno pytanie jaką macie wersję oprogramowania?? Ja mam: KU250_V10a.

Nie wiem, czy czytales moje posty powyzej - problem z glosnoscia rozmow nie wystepuje z zadnym innym aparatem, tylko w KU250. I to nie tylko u nas sa z nim takie problemy, uzytkownicy zagraniczni tez klna na ten telefon z lewej i prawej - jest po prostu fabrycznie spaprany.
Co do oprogramowania, zdaje sie ze wszyscy w PL maja KU250_V10a - ale jest to wersja Playowa - popsuli np. skroty w ekranie glownym - nie mozna dostac sie latwo ani do profili, ani do ulubionych; w sofcie niebrandowanym czegos takiego nie ma.
W sieci na zagranicznych stronach mozna tez znalezc wzmianki o KU250-V10c, mimo twierdzenia Play, ze 10a jest najnowszym oprogramowaniem...
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   blazej-nowak1 Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 206
  • Rejestracja Sat, 08 Sep 07
  • Miejscowość:KOŁO/ Wielkopolska
  • Zainteresowania:Gry, muzyka, popijanie w cieniu piwka :-)
  • Telefon:HTC 7 Mozart 8GB; Samsung S5620 (MONTE)+4GB microSD,
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 12 October 2007 - 07:12

Więc właśnie to też może być wina mikrofonu ale to trochę dziwne skoro mówisz cytuję:

Cytat

to nie tylko u nas sa z nim takie problemy, użytkownicy zagraniczni tez klną na ten telefon z lewej i prawej - jest po prostu fabrycznie spaprany.

U mnie zdarzyło się to tylko 1 raz jak już wcześniej wspomniałem więc nic złego o tym telefoniku nie mogę powiedzieć czyżby trafił mi się telefon bez wady??? A co do skrótów na pulpicie to faktycznie mogłoby się dać je zmienić ale ja wcale z nich nie korzystał za bardzo.

Cytat

W sieci na zagranicznych stronach można tez znaleźć wzmianki o KU250-V10c, mimo twierdzenia Play, ze 10a jest najnowszym oprogramowaniem...
I tu się z Tobą zgadzam bo we wcześniejszym moim temacie już teraz nie pamiętam w którym pisałem o oprogramowaniu to właśnie zwróciłem się do salonu LG i oni kazali mi oddać telefon do serwisu bo moje zapytanie było odnośnie aktualizacji softu przez www LG ale dla Polski na razie nie jest dostępne. Więc trzeba chyba to sprawdzić jak to faktycznie jest z tym oprogramowaniem. i Czekam za odpowiedzią czy już oki z tym mikrofonem Pozdrawiam wszystkich.
Dołączona grafika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   misioooo Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 477

Napisano 12 October 2007 - 18:28

Brak sieci.... Zadzwońcie w sylwestra o północy gdzieś ;) Czy to komórka czy tpsa...

Ja też mam 10a softa - wszystko działa poprawnie jak na razie.
Szybko dostać się do profili? Nie ma sprawy. Ja to robię tak:
OK -> 3 -> 1(normalny) lub 2(milczy) lub 3(tylko wibra). Łącznie z wyłączeniem tego menu (czerwona słuchawka) to 4 kliknięcia aby wybrać profil. Chyba dosyć szybko?

Oczywiście za możliwość konfiguracji klawiszy funkcyjnych (lewy i prawy) nie pogniewałbym się. Jak za tę cenę - telefon jest bombowy!
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   lothalev Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60

Napisano 13 October 2007 - 19:16

misioooo napisał:

Ja też mam 10a softa - wszystko działa poprawnie jak na razie.
Szybko dostać się do profili? Nie ma sprawy. Ja to robię tak:
OK -> 3 -> 1(normalny) lub 2(milczy) lub 3(tylko wibra). Łącznie z wyłączeniem tego menu (czerwona słuchawka) to 4 kliknięcia aby wybrać profil. Chyba dosyć szybko?

Oczywiście za możliwość konfiguracji klawiszy funkcyjnych (lewy i prawy) nie pogniewałbym się. Jak za tę cenę - telefon jest bombowy!

Jestes tym jednym z niewielu szczesliwcow. Po co mi telefon, z ktorego nie moge dzwonic (nikt mnie nie slyszy...). Ciekawe, czy dadza rade naprawic (aktualnie nadal jest w serwisie).

Profile? Nokia i SE ma wybor profilu wlacznikiem telefonu - dla mnie bardziej logiczne i latwiejsze w uzyciu.

A KU250 robil na mnie wrazenie calkiem fajnego telefonu, dlatego go kupilem (mial mi zastapic odtwarzacz MP3). Niestety, odtwarzacz w tym aparacie jest niewygodny w uzyciu (chociaz funkcja losowego odtwarzania dziala dobrze) i jest za cichy (na standardowych sluchawkach na ulicy muzyki nie slychac w ogole, na sluchawkach od KU800 jest lepiej, ale wciaz za cicho...).

Generalnie telefon chyba troche przereklamowany. Chociaz gdyby poprawili kilka upierdliwych bledow (prawdopodobnie mozliwe do zrobienia w software aparatu) bylby wygodny w uzyciu.

Aha, jeszcze bateria. Bez wzgledu na sposob uzytkowania, trzyma ok. 2 dni. Bardzo szybko rozladowuje sie tez przy rozmowach telefonicznych. To nie jest normalne, bo KU250 ma byc glownie _telefonem_, a ta glowna funkcja dziala w nim jednak nie najlepiej :/
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   misioooo Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 477

Napisano 13 October 2007 - 20:42

Co do baterii - mi trzyma przy małym gadaniu (5-10 min / dzień) ok. 5 dni. Odtwarzacz muzyki - słuchałem ok. 2h i bateria ani o kreskę nie spadła. Może masz wadliwą? Reklamuj.

Muzyka - też chyba masz coś nie tak, bo u mnie całkiem głośno daje na słuchawkach i zaskakująco dobrze gra na głośniczku!

Podejrzewam, że jakaś cała partia ma wadę fabryczną. Może procesor dźwięku nie ten teges? (bo mikrofon, muzyka... - wszystko z dźwiękiem).
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   malik Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 25
  • Rejestracja Tue, 17 Apr 07
  • Miejscowość:krzeszowice

Napisano 14 October 2007 - 21:33

nie ma czegoś takiego jak procesor dzięku, litości...
nei od dziś wiadomo ze samsungi i lg sie sypą na potęge, zwłaszcza z ku800 były problemy, dlatego je wycofano.

bratu bede teraz oddawał z400 bo sie aparat spieprzył, jakieś śmieszne rzeczy w ogóle sie z nim dzieją. ja mam k530 i wszystko śmiga, super telefon.

pozdrawiam
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   lothalev Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60

Napisano 14 October 2007 - 21:50

malik napisał:

nie ma czegoś takiego jak procesor dzięku, litości...

Skad ten pomysl? Slyszales o DSP (digital signal processor)? To wlasnie uklad zajmujacy sie w telefonie obrobka obrazu i dzwieku. Dlatego tez nie da sie w KU250 na raz uruchomic odtwarzacza mp3 i zrobic zdjecia - pokaze sie komunikat, ze procesor sygnalowy jest zajety.

Przedmowca moze miec racje - mozliwe, ze wyszla seria KU250 z trefnymi ukladami DSP, a moze z trefnym wzmacniaczem audio...?
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   misioooo Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 477

Napisano 15 October 2007 - 10:15

Musiało tak być (albo jakaś inna wada w całej partii). Przecież nie wszyscy mają takie problemy. Z tego co czytam, to chyba pierwsze telefony były walnięte, bo większość informacji o tych probl;emach pochodzi z okresu rozpoczęcia sprzedaży KU250 w Playu.

Jak ktoś nie ma pojęcia o elektronice i układach jakie w telefonie siedzą to proszę nie pisać, że "nie ma czegoś takiego" ;) Każde urządzenie elektroniczne, które również wydaje dźwięki (nie pipkanie, tylko muzyka, mowa etc.) musi posiadać procesor dźwięku. W elektronice są sygnały cyfrowe. Aby wydobyć dźwięk z podłączonego głośnika/słuchawki sygnały cyfrowe muszą być przetworzone na analogowe. Do tego dochodzi korekcja (korektor graficzny) etc. Tym właśnie zajmuje się procesor dźwięku. Różnice w dźwięku w MP3 playerach wynika np. głównie z różnych procesorów dźwięku. Czasami można znaleźć odtwarzacz noname z procesorem takim, jak w markowych i będzie grał całkiem dobrze ;) Oczywiście dochodzą jeszcze układy filtrujące i inne...

Nie jestem pewien, ale w KU250 może być jakiś układ filtrujący, który wywala szumy z otoczenia. Jak żona do mnie dzwoniła z tramwaju to przez 2-3s słyszałem rozmowy i hałas tramwaju. Potem jakby rozmowa ciut przycichła i zero szumów i hałasu - czyściutki głos rozmówcy tylko. Może to to jest przyczyną?
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   lothalev Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60

Napisano 16 October 2007 - 07:54

Bylem wczoraj w Play/Empik, gdzie kupilem nieszczesny KU250. Powiedzieli, ze 2 telefony oddane z tym samym problemem (mikrofon, ogolnie glosnosc dzwieku) wrocily z serwisu... nienaprawione.
Powiedzieli, ze opieprzyli serwis i odeslali telefony do glownego oddzialu LG na Polske. Wyglada na wade produkcyjna, ktorej nie da sie naprawic. Moze wymienia na inny telefon? (KU311, ew. KU800 ?)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   misioooo Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 477

Napisano 16 October 2007 - 08:04

Prędzej na KU250 sprawny. ALbo PCB (płytę główną) wymienią i już.
0

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2