Od pewnego czasu mam problem z odbiorem smsów powyżej 160 znaków na LG KU311. Najlepsze jest to, że otrzymuję raport, że wiadomośc została dostarczona, natomoiast na LG nic sie nie pojawia. Dodam, że obie karty SIM zostały juz wymienione i nic to nie pomogło. Okazało sie, również, że smsy z innych sieci także nie dochodzą. Po przełożeniu karty do innego telefonu nie ma problemu.
Ma ktoś podobny problem? Nie wiem czy to wina techniczna telefonu czy tylko oprogramowania, czy może sieci? Zgłaszałem problem na OK, jednak według nich wiadomości dochodzą.
Pozdrawiam.
Strona 1 z 1
LG KU311
Napisano 28 October 2007 - 09:28
witam, mam telefon LGku311 został on oddany po raz 6 do serwisu do naprawy - tel traci zasieg i wyswietlaja sie dziwne komunikaty przy odbieraniu sms w stylu" Konflikt z nowa wiadomosc" lub 'przywrocenie zostało uruchomione". 3 razy prosilam o wymiane telefonu na noiwy bo ciagle jest zepsuty teraz tel jest po raz 6 w serwisie - pisalam pisma do PLAY z prosba o wymiane telefony lub rozwiazanie umowy bo telefonu zastepoczego na okres naprawy nie dostaje wiec nie moge korzystac z zakupionych uslug za ktore musze placic abonament. Nie mam juz sily walczyc. Kto podpowie co zrobic?
Kejt
Napisano 01 December 2007 - 16:16
Nie wiem co mnie podkusilo zeby wziąc ten telegon, :/ same wady ma. lipa nie ziemska, Mam taki problem Ktos wysyla mi smsa dluzszego niz 160 znaków nadawca dostaje raport ze wiadomosc dostarczono, a sms nie jest pokazywny w telefonie, Jednak dochodzi sprawdzialem to w pamieci zarezerwowanej na wiadomosci, Mam ponad 10 smsow za duzo przypouszczam ze sa to te smsy ktorych mi nie pokazalo, Juz mnie to denerwuje, lipa jednym slowem, ma ktos jakies rozwiazanie dla tego problemu?
Napisano 10 December 2007 - 12:49
Szpieg napisał:
Wy to macie te problemy naprawdę, czy to pic na wodę?? U mnie przez pół roku użytkowania telefonu nie wystąpił żaden najmniejszy błąd czy usterka
Więc na samym poczatku nie załapałem że chodzi o smsy powyżej 160 znaków. Tak więc zgłosiłem playowi, problem że "nie zawsze sms dochodzi" kazali mi na początku oddać tela do naprawy do salonu, bo to może być wada telefonu. Niestety kkiedy pojawiłem się w saolnie pani oznajmiła mi że wszystkie telefony zastępcze są w użytku(3 telefony na cły salon!!!!), i nie opłaca mi się oddawać telefonu bo on i tak będzie leżał 3 dni zanim kurier go zabierze do naprawy. Więc zdenerwowany wróciłem do domu i znowu wykonałem tel do obsługi playa. Poinformowałem o całym zajściu w salonie, przeprosili mnie i kazali wrócić i powiedzieć tej babce że nie ma prawa takiego czegoś odmówić klijentowi. I jak będzie miała wonty to że trzeba się do niej zwrócić aby z salonu wykonała telefon do BOK'u(biura osbsługi klijenta) i przzy mnie to powiedziała do nich.
Dostałem także natychmiast inne rozwiązanie problemu jakim miałabyć wymiana karty sim. Dobra więc kolejna podróż w salonie, wymiana karty(za darmo), ale przy tym obowiązkowa rejestracja numeru (kolejny minus całego PLAY'a).
Wymieniłem karte, ale dalej po jakimś czasie problem powracałó i załapałem że chodzi o smsy powyżej 160 znaków! Tak więc znowu zgłosiłem problem, o jego rozwiązaniu miałem zostać poinformowany telefonicznie. Niestety to była tylko bajka, a odpowiedź miałem w zakładce "USŁUGI" na stronie PLAYMOBILE(po zalogowaniu się oczywiście- nawet o tym że raczyli odpowiedzieć nie zostałem poinformowany, a nie każdy ma internet w domu).
Odpowiedź wyglądała tak:
Cytat
Sprawa zamknięta, Nie mamy możliowści analizy problemów z smsami przychodzącymi. Osoba wysyłająca powinna zgłosić problem u swojego operatora, aby przeanalizował problem.
Tak więc postanowiłem sprawdzić jak wygląda sprawa, poprosiłem kumpla o wysłanie mi smsa powyżej 160 znaków z ORANGE.... doszedł!!! (a smsy do tej pory chyba tylko z ERY mi nie dochodziły), przetestuję jeszcze dziś jak jest z ERĄ i PLUSEM, i dam znać tutaj na forum. Jeżeli okaże się że problem leży po stronie ERY to skontaktuje się z nimi, i zobaczymy jak oni odniosą się do tej sprawy( oczym także was tutaj poinformuję). To by było narazie na tyle. Śledztwo dalej w toku:)
[ Dodano: 2007-12-10, 19:26 ]
Więc sprawa wygląda następująco. Został przeprowadzony test wysyłania smsów do play powyżej 200 znaków!
Z plusa sms’y za każdym razem dochodzą, z orange także:] Natomiast jeżeli chodzi o Erę to mimo raportów sms do play nie dochodzi. Sprawa została już zgłoszona do serwisu technicznego ERY. Trzeba czekać do 60 godzin. O dalszym przebiegu tej sprawy będę dalej informował na bieżąco:]
......
Napisano 10 December 2007 - 20:42
No wlasnie zauważyłem to samo, Dziewczyna mi suszy glowe ze wzialem do bani telegon bo jej smsy nie dochodzą dluzsze niz 160 z. juz myslelismy ze cos jest nie tak z jej karta SIM zaznaczmy ze ma telegon z Ery, Od wszystkich innych dochodzą bo pisze sporo smsow wiec da sie to zauwazyc, Era leci w balona jak zwykle
Napisano 11 December 2007 - 16:00
Tak, więc odpowiedź z Ery już dostałem. Era twierdzi, że problem leży po stronie Play’a. I komu tutaj wierzyć? Co zrobić w takiej sytuacji? Jako że jestem użytkownikiem sieci Play postanowiłem znowu zadzwonić do ich Biura Obsługi, aby uzyskać jakąś poradę w tej sprawie.
Dowiedziałem się, że już mieli podobny przypadek, i że nie mają możliwości weryfikacji sms’ów z ERY. Tyle to ja już wiedziałem. Pani skierowała mnie także do serwisu. A żeby wiedziała, że pójdę do niego, i jeżeli oddam telefon 3 razy w tej samej sprawie to będę mógł domagać się o jego wymianę na nowy. Tak, więc będę dalej informował o przebiegu całej sprawy.
Oczywiście nie daję do końca wiary wadzie telefonu, więc także szukam innego wyjścia. Ja uważam, że gdzieś (albo w Erze albo w Playu) jest po prostu coś przyblokowane. W jakim celu? Albo na złość konkurencji, albo to po prostu zwykła awaria, której do tej pory nikt nie wykrył. Odpowiedzi jednej jak i drugiej firmy postaram się uzyskać na piśmie, kiedy już je dostanę to skieruję sprawę do odpowiedniej instytucji o kolejną poradę.
Uważam, że ktoś w końcu musi rozwiązać ten nieszczęsny problem. Tylko, dlaczego do wszystkiego trzeba dochodzić samemu?
[ Dodano: 2007-12-12, 13:22 ]
No więc sprawa wygląda następująco:) Okazuje się że to może nie być problem ani Ery ani Playa tylko producenta telefonu lub oprogramowania. Postanowiłem przeprowadzić kolejny eksperyment. Przełożyłem kartę sim z LG KU 311 do Noki 3310 i okazało się że na tą Nokię smsy powyżej 160 znaków z Ery dochodzą. Dziwne prawda? Teraz zastanawiam się czy jest to po prostu problem z oprogramowaniem LGKU311, czy może problem z telefonami z UMTS. UMCS niedzielę będę miał możliwość lepiej przeanalizować tą sprawę przekładając kartę do innego telefonu z UMTS, jak i wysyłając sms powyżej 160 znaków na inny numer jak i model telefonu(tym razem abonamentowy).
Przydałoby się także sprawdzić czy po włożeniu karty sim innej sieci do LG KU 311, będą na nią dochodziły smsy ponad 160 znakowe. Niestety nie mogę zdjąć sim locka ponieważ jest na gwarancji.
To tyle na dziś:] Czekajcie na dalszy rozwój wydarzeń. wydarzeń tak sprawa wyląduje w końcu w serwisie bo w takim układzie jest to wada telefonu.
Dowiedziałem się, że już mieli podobny przypadek, i że nie mają możliwości weryfikacji sms’ów z ERY. Tyle to ja już wiedziałem. Pani skierowała mnie także do serwisu. A żeby wiedziała, że pójdę do niego, i jeżeli oddam telefon 3 razy w tej samej sprawie to będę mógł domagać się o jego wymianę na nowy. Tak, więc będę dalej informował o przebiegu całej sprawy.
Oczywiście nie daję do końca wiary wadzie telefonu, więc także szukam innego wyjścia. Ja uważam, że gdzieś (albo w Erze albo w Playu) jest po prostu coś przyblokowane. W jakim celu? Albo na złość konkurencji, albo to po prostu zwykła awaria, której do tej pory nikt nie wykrył. Odpowiedzi jednej jak i drugiej firmy postaram się uzyskać na piśmie, kiedy już je dostanę to skieruję sprawę do odpowiedniej instytucji o kolejną poradę.
Uważam, że ktoś w końcu musi rozwiązać ten nieszczęsny problem. Tylko, dlaczego do wszystkiego trzeba dochodzić samemu?
[ Dodano: 2007-12-12, 13:22 ]
No więc sprawa wygląda następująco:) Okazuje się że to może nie być problem ani Ery ani Playa tylko producenta telefonu lub oprogramowania. Postanowiłem przeprowadzić kolejny eksperyment. Przełożyłem kartę sim z LG KU 311 do Noki 3310 i okazało się że na tą Nokię smsy powyżej 160 znaków z Ery dochodzą. Dziwne prawda? Teraz zastanawiam się czy jest to po prostu problem z oprogramowaniem LGKU311, czy może problem z telefonami z UMTS. UMCS niedzielę będę miał możliwość lepiej przeanalizować tą sprawę przekładając kartę do innego telefonu z UMTS, jak i wysyłając sms powyżej 160 znaków na inny numer jak i model telefonu(tym razem abonamentowy).
Przydałoby się także sprawdzić czy po włożeniu karty sim innej sieci do LG KU 311, będą na nią dochodziły smsy ponad 160 znakowe. Niestety nie mogę zdjąć sim locka ponieważ jest na gwarancji.
To tyle na dziś:] Czekajcie na dalszy rozwój wydarzeń. wydarzeń tak sprawa wyląduje w końcu w serwisie bo w takim układzie jest to wada telefonu.
......
Napisano 27 December 2007 - 01:06
Rozwiazalem ten problem ktory doprowadzal moją dziewczyne do furii, w nastepujący sposób:
Wystarczy isc Ok/ustawienia/siec/tryb sieci i zmienic z automatycznego albo umts, na gsm 900/1800 jesli ktos nie korzysta non stop z netu, nie wysyla mmów po 300 kB to mozna zamienic umts na 900-1800 i wtedy smsy bez problemu dochodzą sprawdzilem osobiscie, W koncu spokój, Pozdrawiam WŚ
Wystarczy isc Ok/ustawienia/siec/tryb sieci i zmienic z automatycznego albo umts, na gsm 900/1800 jesli ktos nie korzysta non stop z netu, nie wysyla mmów po 300 kB to mozna zamienic umts na 900-1800 i wtedy smsy bez problemu dochodzą sprawdzilem osobiscie, W koncu spokój, Pozdrawiam WŚ
Strona 1 z 1

Logowanie