Mój Play: [Samsung Z630] jako modem do netu - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[Samsung Z630] jako modem do netu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   c8 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • Rejestracja Sun, 26 Aug 07
  • Miejscowość:wawa

Napisano 26 August 2007 - 17:12

Witam,

Mam problem z uzyciem Samsunga Z630 jako modemu do polaczenia z netem [Play]. Znalazlem w sieci informacje, ze trzeba samemu dodac profil Internet (APN: internet, uwierzytelnianie: brak, login i haslo: brak). Dodalem i jesli lacze sie z jakas strona z telefonu dziala bez problemu. Jesli natomiast chce uzyc fona jako modemu, nie moge polaczyc sie z netem. Proby nie przynosza zadnego skutku pod Windowsem i Linuxem. Dostaje kumunikat bledu: 'Modem hangup'. Zmienialem numer w polaczeniu *99# (domyslny profil) i probowalem inne *99**x*# (x=1-4, rozne profile), nic nie pomaga. Spotkal ktos sie z takim problemem? Jesli tak to prosze o jakies info jak mozna temu zaradzic.

pzdr,
ck

Upgrade:

Udalo sie znalezc rozwiazanie dzieki SPIRO :)

link do podobnego tematu:

http://www.nadchodzi...topics2/202.htm

Dzialajace ustawienia u mnie (Linux):

/etc/ppp/peers/play-bt
--- cut ---
nobsdcomp
noccp
noauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/play"
# debug pomocne podczas diagnozy
debug
# zmiana na usb: /dev/ttyUSB2 (pojawiaja sie 4 wykryte porty, dziala tylko 2
/dev/rfcomm0
230400
defaultroute
noipdefault
--- cut ---

/etc/ppp/play
--- cut ---
ABORT BUSY ABORT 'NO CARRIER' ABORT VOICE ABORT 'NO DIALTONE' ABORT 'NO DIALTONE' ABORT 'NO ANSWER' ABORT DELAYED

# modeminit
'' 'AT'

#### jako APN ustawic 'internet' + CID#5 (tutaj byla zmiana)
OK-AT-OK 'AT+CGDCONT=5,"IP","internet"'

# ispnumber (standardowe numery *99# itp nie dzialaja, trzeba zmienic na ponizszy
OK-AT-OK 'ATD*99*0.0.0.0@8080**5#'

--- cut ---

Po zmianie ustawien na powyzsze polaczenie z netem jest realizowane bez zadnego problemu.

pzdr,
ck
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   sacrofilus Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 16
  • Rejestracja Sun, 11 Nov 07
  • Miejscowość:Szczecin

Napisano 11 November 2007 - 19:41

Nie wiem, jak jest w linuxie, ale jam masz XP'ka SE service pack 2, to wejdź w menardżerze użądzeń w modemy, właściwości, zaawansowane i wpisz dodatkowe polecenie inicjujace : AT+CGQMIN=1,0,0,0,0,0 powinno działać. Ja tak zrobiłem ze swoim i hulał necik po HSDPA ponad 1 Mb/s
Sacrofilus
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   yanek Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Wed, 05 Dec 07
  • Miejscowość:Grodno

Napisano 06 December 2007 - 00:03

Witam,
Skorzystałem z tego linku http://www.nadchodzi...topics2/202.htm bardzo przydatny ;) Udało mi się skonfigurować połączenia i teraz jest wszystko ok (polecenie inicjujące podane przez sacrofilus'a nie działało, wziąłem to z powyższego linku), ale potem usunąłem i tak wszystkie polecenia inicjujące i zmieniłem numer na domyślny *99# a i tak działa, nie rozumiem tego... Druga sprawa, zrobiłem sobie dwa połączenia via kabel ;p i bluetooth. Na poczatku na blue miałem ok 120 kb/s a na kablu 250 kb/s (myślę sobie ok, to całkiem logiczne że kablem szybciej śmiga). We właściwościach połączenia -> konfiguracja modemu zwiększyłem domyślną szybkość maksymalną z 115200 b/s na 921600 b/s dla obu tych połączeń. Transfer na kablu się nie zmienił za to przez bluetooth pokazuje mi połączenie powyżej 900 kb/s !!! Jak to możliwe ?
0

Strona 1 z 1