1. W zestawie otrzymamy (w Play):
- telefon (wraz z baterią
- kabel usb,
- słuchawki,
- ładowarka,
- karta microSD 512MB Kingston (wraz z adapterem),
- oprogramowanie na CD,
- instrukcja,
- gwarancja na 24 mies.
2. Wygląd
Telefon, który jest przedmiotem opisu to model typu slider w wersji czarnej. Obudowa jest wykonana z połyskliwego plastiku, na którym łatwo zostają odciski palców, ale nie jest to uciążliwe. Bateria i tylna klapka są montowane osobno. Pod baterią znajduję się karta SIM. Telefon pewnie leży w ręce, a slider chodzi dosyć pewnie i na tyle łatwo, że można go obsługiwać bez problemu jedną ręką. Po rozsunięciu trzyma się dosyć sztywno i nie rusza się na boki, także nie ma wrażenia, że zaraz się rozpadnie.

Na uwagę zasługuje jego grubość, a raczej to, że mimo rozsuwanej obudowy jest naprawdę cienki, bo ma niecałe 13mm. Przy tym jest dosyć lekki.

Porównanie z Siemensem CT65

3. Wyświetlacz
Duży wyświetlacz (240 x 320px, 2.13" i 262 tys. kolorów) to niewątpliwie atut Samsunga. Dobrze odwzorowuje kolory i jest naprawdę czytelny.

4. Klawiatura
Ze względu na to, że obudowa jest rozsuwana, klawisze są płaskie i jednolite. Przez to ich naciśniecie nie jest tak wyczuwalne jak na klawiaturach, gdzie klawisze są bardziej wypukłe. Jednak wystarczające, aby mieć pewność, że wcisnęło się pożądanych klawisz. Klawisze funkcyjne natomiast mają bardziej wyczuwalny skok. Przyciskom kierunkowym można przypisać wybraną funkcję z menu.

5. Aparat/kamera
Z tyłu znajduje się aparat 2Mpix, z przodu VGA (do wideorozmów). Jest też możliwość nagrywania filmów w rozdzielczości 320 x 240px z dźwiękiem (15 klatek, do 1 godz.). Lampa błyskowa całkiem nieźle sprawdza się przy fotografowaniu. Ze względu na brak auto focusa, zdjęciom brakuje trochę ostrości, co widać w wyższych rozdzielczościach. Na niższych jednak zdjęcia wyglądają znacznie lepiej, szczególnie na wyświetlaczu komórki. Pomaga też dobre oświetlenie. Zarówno zdjęcia jak i filmy, możemy zapisywać bezpośrednio na karcie pamięci.
Zdjęcia:
http://img12.imagevenue.com/loc894/th_70759_Zdjecie082_123_894lo.jpg http://img139.imagevenue.com/loc405/th_70765_Zdjecie115_123_405lo.jpgFilmik:
http://img.youtube.com/vi/PB9PrTuzA5s/default.jpg
6. Menu i jego funkcje
Jest ono dosyć proste i intuicyjne. Poruszanie się po nim i odnalezienie potrzebnej funkcji nie sprawia problemów. Wg mnie, działanie telefonu jest dosyć sprawne, choć ze względu na niedopracowany soft lubi czasem wyskoczyć jakiś błąd, np. przy aparacie. Jednak nie jest to zbyt uciążliwe i zazwyczaj pomaga restart telefonu.
Odtwarzacz mp3 w telefonie nie jest zbytnio funkcjonalny. Głównie ze względu na to, że nie można go zminimalizować. Nie ma też korektora dźwięku. Słuchawki dołączane do zestawu nie są zbyt wysokiej jakość i jak dla mnie strasznie niewygodne. Minusem jest też to, że mają one złącze typowe dla modeli Samsunga, które podłącza się do wejścia wielofunkcyjnego w telefonie (słuchawki/kabel usb/ładowarka). Tak, więc odpada podłączenie własnych słuchawek z mini jackiem.
http://img161.imagevenue.com/loc751/th_64638_5_123_751lo.jpg http://img125.imagevenue.com/loc638/th_64643_6_123_638lo.jpg
Dźwięk wydobywany z głośnika telefonu jest jak na moje ucho dosyć przyzwoity, chociaż nie mam zbytnio porównania z innym telefonem odtwarzającym mp3. Mogłyby być nieco głośniejszy, jednak jak dla mnie gra wystarczająco głośno, abym go usłyszał np. w mieście.
Na uwagę zasługuje możliwość przeglądania plików pdf, html, txt czy też tych z pakietu Office.
Szybkie pobieranie danych umożliwia technologia HSDPA (do 1.8 Mb/s). Wg opinni użytkowników funkcja ta działa jak należy. Jednak ze względu na brak u mnie zasięgu sieci 3G nie mogłem na razie tego przetestować.
7. Bateria
Jak to w większości nowych telefonów, bateria w Samsungu nie jest zbyt jego mocną stroną. Wbrew opisom, również na stronie Samsunga, bateria to nie Li-poly 900 mAh, ale Li-ion 880 mAh. Na razie nie mogę jeszcze nic konkretnego o niej powiedzieć, bo ładowałem dopiero drugi raz, ale przy zabawie trzyma ok. 2 dni. Zobaczę jak wypadnie po jakimś czasie, ale sądzę, że przy umiarkowanym korzystaniu telefonu potrzyma ok. 4 dni. Nie jest to wynik rewelacyjny, ale to raczej standard, gdyż nowe modele z coraz to nowszym funkcjami, ciągle zwiększają swój apetyt na energię. Sposobem na oszczędzenie nieco baterii jest na pewno zmniejszenie jasności ekranu, wyłączenie podświetlania klawiatury (czasowe), ustawienie trybu sieci na gsm, gdy nie korzystamy z UMTS/HSDPA czy też wyłączenie bluetooth, jeśli nie jest nam w danej chwili potrzebne.
8. Połączenie z PC i pamięć telefonu
Z komputerem telefon możemy połączyć poprzez kabel usb (dołączany w zestawie) lub też bluetooth. Służy do tego program Samsung PC Studio 3 (dołączany na CD). Przed uruchomieniem właściwego już okna programu, należy najpierw ściągnąć aktualizacje. Powinno się pokazać okno z dostępnymi plikami. W przeciwnym razie, a przynajmniej u mnie, gdy nie ściągnąłem ich, program nie chciał odpalić się prawidło. Po tym zabiegu wszystko działało jak należy. Poprzez program możemy zarządzać książką telefoniczną, wiadomościami i całą pamięcią telefonu, zarówno wewnętrzną (25MB) jak i zewnętrzną kartą pamięci. Karta micoSD dołączona do zestawu może być również odczytywana przez czytnik kart, gdyż wraz z nią otrzymujemy adapter.
9. Podsumowanie
Zalety:
- płaska obudowa i ciekawy wygląd,
- niezły wyświetlacz,
- funkcje 3G (UMTS/HSDPA),
- dwie kamery,
- obsługa wielu formatów plików.
Wady:
- błędy z sofcie,
- nienajlepszy aparat,
- brak możliwości ustawienia dzwonka mp3 jako dźwięk sms’a,
- brak funkcji minimalizacji odtwarzacza mp3,
- brak radia,
- nienajlepsza bateria,
- wgrywanie aplikacji Java tylko przez WAP/Internet.
Ostateczną ocenę pozostawiam Wam, ponieważ każdy oczekuje czego innego od swojego telefonu i różne funkcje są mu potrzebne. Na mnie telefon wywarł jednak wrażenie całkiem pozytywne i jak na razie nie żałuję jego kupna.
Oczywiście przestawiłem tu tylko część najistotniejszych jego fukcji, których opisów nie można znaleźć w specyfikacji. Recenzję sporządziłem opierając się wyłącznie na własnych doświadczeniach z tym telefonem W razie pytań i niejasności mogę udzielić dodatkowych informacji na temat tego modelu.

Logowanie